Caigudes: prevenció i disminució de les conseqüències

Les caigudes són un risc especialment en la població geriàtrica, amb conseqüències que poden limitar significativament la mobilitat i la independència. Des de l’Hospital Andreu Salut hem creat un tríptic informatiu amb consells sobre els riscos i les conseqüències de les caigudes, i alguns consells per prevenir-les.

Qui té més risc de caure? Persones que:

  • Ja han caigut en altres ocasions.
  • Estan desorientades o confuses.
  • Tenen problemes de mobilitat.
  • Presenten incontinència d’esfínters.
  • Prenen medicació que pot alterar l’equilibri.

Conseqüències:

  • Fractures òssies.
  • Contusions i ferides.
  • Disminució de l’activitat i autonomia de la persona per la por de tornar a caure.

Consells general:

Per millorar la seguretat i prevenir caigudes, és fonamental demanar ajuda quan es necessiti moure’s. Mantenir els objectes indispensables com el telèfon, aigua, o bastó a prop. Mantenir l’ordre en l’espai vital, procurar un ambient tranquil amb una temperatura i il·luminació adequades, i tenir el llit en una posició baixa per facilitar l’aixecada. Abans de llevar-se, és aconsellable esperar un parell de minuts assegut per estabilitzar-se. Fer ús del costat més fort per aixecar-se, agafadors, i baranes, així com portar calçat tancat i roba còmoda, són recomanacions clau. Evitar els terres molls, utilitzar suport per caminar si és necessari, i prendre mesures per a assegurar-se al seure o utilitzar ulleres o audiòfons si són necessaris, especialment en estats de confusió on s’ha d’augmentar el temps d’acompanyament.

A casa:

Per garantir un domicili segur i accessible, és crucial adaptar-lo a les necessitats de l’usuari: assegurar una bona il·luminació en tots els espais, especialment si es necessita llevar-se durant la nit; és aconsellable evitar catifes i reduir el mobiliari per minimitzar els obstacles; instal·lar agafadors prop del WC i a l’àrea de banyar-se pot oferir suport addicional; també és recomanable dutxar-se i vestir-se mentre es està assegut per evitar caigudes, i mantenir en bones condicions qualsevol producte de suport com bastons, crosses, caminadors, o cadires de rodes.

Vídeo sobre com aixecar-se: 

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields