Coneix el Delírium o Síndrome confusional

Amb motiu del Dia Mundial del Delírium o síndrome confusional hem considerat adient destacar algunes de les tècniques o estratègies per prevenir la síndrome i detectar-la. Però abans de tot, primer hem de saber què és i quins són el símptomes.

El delírium o síndrome confusional és una síndrome clínica que normalment afecta els majors de 65 anys i que es produeix per una causa orgànica.
Els pacients tendeixen a sentir por, frustració i a estar molt confusos.

Quins són els símptomes més comuns?

Detectar els símptomes és molt important per poder tractar-los i fins i tot prevenir-los, per evitar complicacions en el procés d’envelliment. Alguns dels símptomes més comuns són:

  •  La desorientació. La falta d’una bona vista o bona oïda poden augmentar el risc de desorientació.
  • Sentir-se en un estat de nerviosisme notori i prolongat en el temps.
  • Somnolència o cansament exagerat.
  • Pèrdua de la memòria de forma notable.
  • Alteracions en la parla. Desenvolupar converses que a vegades no tenen gaire sentit.
  • Al·lucinacions o possibles visions que clarament no són reals.
  • Canvis d’humor, tan aviat alegres, com més capficats i tristos.

És important visitar un professional de la salut en cas que dos o més d’aquests indicis es manifestin.

De quina manera es pot prevenir?

El Delírium o la síndrome confusional es pot prevenir de diverses maneres que tenen molt a veure amb els bons hàbits i accions ben senzilles en el nostre dia a dia. 

En destaquem algunes:

  • Estimulació cognitiva. 

Orientar en temps, espai i persona, a través de converses, socialitzant, proporcionant objectes personals (per exemple fotografies, un rellotge o un calendari).

Promoure l’autocura i fer activitats plaents i que agradin com llegir, escoltar música o la ràdio.

És important evitar l’ús perllongat de la TV.

  • Audició i visió

Si utilitza ulleres, audiòfons i/o dentadura postissa, afavorir el seu ús per facilitar la relació amb el seu entorn. També és important que les habitacions en les quals es trobi el pacient estiguin ben il·luminades, evitant sorolls i excés de visites.

  • Hidratació

És molt important evitar la deshidratació i beure aigua o sucs de forma constant al llarg del dia, abans que hi hagi sensació de set. Les begudes carbonatades, amb cafeïna i estimulants, queden descartades d’aquest llistat.

  • Mobilització i exercici

La mobilitat ajuda a sentir-se millor i realitzar activitat física, com un passeig, com a mínim tres vegades al dia. Òbviament, des de Sant Andreu Salut, ens abstenim de les restriccions o contencions físiques.

  • Descans nocturn

El cicle del son es pot desvetllar fàcilment, per això és important dormir quan sigui de nit i durant el dia evitar fer migdiades. A poder ser, poder comptar amb un acompanyament d’un familiar durant la nit.

 

La prevenció també és important per a les persones cuidadores!

Les persones que es fan càrrec d’altres persones també s’han de cuidar. És important que puguin descansar, alimentar-se i hidratar-se correctament. 

Malgrat que la situació pugui ser frustrant, és important evitar enfadar-se i/o cridar, ja que la persona atesa no és conscient de la situació ni de les seves accions.

Per a més informació sobre el Delírium o la Síndrome confusional, podeu consultar la pàgina web de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Required)" indicates required fields