Cuidar el cuidador, clau en el tractament de l’Alzheimer

Avui se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, un bon moment per compartir la feina que des de Sant Andreu Salut fem en el diagnòstic i el tractament de les demències i, també, en l’acompanyament als familiars, els cuidadors, un pilar clau en el dia a dia dels pacients.

“El cuidador és un pilar, una peça clau”, destaca Maribel Martínez, psicòloga clínica de Sant Andreu“El cuidador està sotmés a un estrès perllongat en el temps que pot arribar a repercutir en la seva salut emocional i física. A Sant Andreu en som conscients i fem un acompanyament a les famílies per tal d’incrementar la seva capacitat cuidadora”.

Maribel Martínez explica que “els professionals hem de donar resposta a les necessitats dels cuidadors”. I per això a Sant Andreu Salut tenim en funcionament dos programes per tal de donar aquest suport a les famílies: el 2016 vam posar en marxa el programa “Cuidador Expert” amb la finalitat de millorar l’eficàcia dels cuidadors en la seva autocura i en la cura del seu familiar; així mateix, també està actiu el programa “Cafè de cuidadors”, una iniciativa pilot dins del projecte ‘Caregivers’ i on es crea un espai de trobades periòdiques entre cuidadors i professionals en les que s’intenta trobar respostes per afrontar el dia a dia. Es molt important que els cuidadors se sentin acompanyats i que sàpiguen que no estan sols.

A més, per tal de donar resposta ràpida i eficient a l’Alzheimer, a Sant Andreu Salut disposem de la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, ubicada a l’Hospital de Sant Andreu i fruit del treball conjunt de Sant Andreu Salut i la Fundació Althaia. Es tracta d’una “porta única” on les persones que tenen alguna demència i les seves famílies poden trucar i hi trobaran tots els recursos necessaris concentrats per abordar la malaltia.

La creació d’aquesta unitat va permetre unificar i coordinar tots els recursos assistencials de les dues institucions en un únic espai que s’ha convertit en el referent en la diagnosi de demències: durant l’any 2017 aquesta unitat ha atès més de 1600 usuaris. I actualment, en els diferents serveis específics de l’Hospital de Sant Andreu atenem més de 2000 usuaris l’any.

La Unitat Ambulatòria de Demències del Bages està formada per un equip de professionals de la salut especialitzat en el diagnòstic i tractament de les demències: dos metges geriatres, un neuròleg, un psiquiatre, una psicòloga, una infermera gestora de casos i dos neuropsicòlegs, tots ells referents per la resta de metges de família del Bages, de l’Hospital d’Aguts i dels centres sociosanitaris.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields