Dia Mundial de la Consciència del Delírium

Avui, 13 de març, és el Dia Mundial de la Consciència del Delírium. Per conèixer més què causa, com es presenta i com actuar quan s’ha detectat aquest deteriorament ràpid de la funció cognitiva, us adjuntem una informació de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

Què és el Delírium?

El Delírium és un deteriorament ràpid de la funció cognitiva. Es caracteritza per: dificultat en la capacitat de concentració; desorientació; somnolència; agitació i ocasionalment presència d’al·lucinacions i/o ideació delirant. El Delírium acostuma a desenvolupar-se en hores o dies.

Què pot causar el Delírium?

Les principals causes de Delírium són malalties agudes, lesions traumàtiques (per exemple, fractura d’un os per una caiguda), cirurgies i efectes adversos de fàrmacs.

Qui pot presentar Delírium?

Qualsevol persona pot desenvolupar Delírium. Tanmateix, l’edat avançada i la demència són uns dels factors que comporten un major risc de presentar Delírium.

És el mateix el Delírium i la Demència?

Són dues entitats diferents. Els símptomes de Delírium apareixen de forma ràpida i solen resoldre’s al cap d’uns dies. En canvi, la demència es desenvolupa més lentament (mesos) i en la majoria dels casos és irreversible.

Si és reversible, per què és tan important?

Inclús un episodi curt de Delírium augmenta la probabilitat de: pitjor recuperació de la malaltia aguda; institucionalització; aparició de demència i mortalitat. La presència d’idees delirants pot ser estressant per als pacients. A més, Delírium és una font d’estrès i sobrecàrrega per als familiars i cuidadors.

Quina és la prevalença de Delírium?

Un de cada quatre pacients hospitalitzats d’edat avançada desenvoluparà Delírium. Com es tracta el Delírium? Les mesures més importants són: detectar i tractar de forma precoç les malalties intercurrents i ajustar els fàrmacs que poden haver desencadenat l’episodi de Delírium.

Què puc fer davant del Delírium?

Consulta el metge i infermera ràpidament: el Delírium pot ser signe d’una malaltia aguda i greu.

Per a la recuperació del Delírium pot ajudar:
• Fer servir les ulleres i audiòfons.
• Assegurar una bona hidratació i nutrició.
• Evitar l’enllitament i afavorir la mobilització.
• Reorientar, no contradir i evitar el conflicte durant el deliri/al·lucinacions.
• Afavorir el descans nocturn.
• Parlar pausadament, distreure jugant o fer puzles.

Informació de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields