Dotze grans personalitats catalanes de més de 70 anys protagonitzen el Calendari Solidari per arrencar el projecte GRANS de Sant Andreu Salut

El cardiòleg Valentí Fuster, la cuinera Carme Ruscalleda, el publicista i col·leccionsita Lluís Bassat, la il·lustradora Roser Capdevila, l’empresari Sebastià Catllà, l’escultora Àngels Freixanet, el músic Jordi Savall, l’actor Lluís Marco, l’escultor Ramon Oms, l’actriu Mont Plans, l’actor Josep Maria Pou i l’advocada Magda Oranich.

Dotze grans personalitats de Catalunya, referents per la seva trajectòria i popularitat, i de més de 70 anys, són les protagonistes del Calendari Solidari de Sant Andreu Salut, el tret de sortida a GRANS, un projecte de conscienciació i d’impacte social que es proposa canviar la mirada sobre el col·lectiu de persones sèniors per combatre l’edatisme.

L’edatisme és una forma de discriminació basada en l’edat, manifestant-se en prejudicis, estereotips, o decisions injustes. I combatre l’edatisme és clau per a una societat més justa i respectuosa però també més avançada i competitiva. Per això, neix GRANS, un projecte que sorgeix de Sant Andreu Salut, que s’ha proposat dur a terme grans accions.

“Ens trobem amb una dualitat en el col·lectiu de persones grans”, explica Núria Sala, directora del projecte GRANS. “Hi ha una part d’aquest col·lectiu que necessita ajuda i suport; però també hi ha una altra part molt activa, que és revolucionària, que té molt a dir, i la societat ha d’estar preparada per aprofitar el potencial d’aquestes persones, ja que la nostra mirada, la nostra manera de pensar o de parlar, i fins i tot la nostra legislació, no estan a l’alçada. El que busquem és abraçar la complexitat d’aquest col·lectiu”.

La primera acció de GRANS és el llançament d’aquest calendari, possible gràcies a E2S Creativa, amb la col·laboració de Regió7 i de l’Editorial Diëresis, i que ha comptat amb sis grans fotògrafs: Nimish Jain, Mercè Rial, Marc Ramonet, Sunsi Albets, Isabel Casanova i Òscar Rodbag.

El calendari, que es podrà adquirir per 10 euros als punts de venda de Regió7, als comerços adherits de l’UBIC i als centres de Sant Andreu Salut, posa de manifest que els nostres estereotips per termes d’edat minven o desapareixen quan tenim davant persones a les quals admirem.

Sant Andreu Salut destinarà tots els ingressos del calendari GRANS a avançar en la construcció i el desenvolupament d’un projecte pioner en l’atenció de les cures pal·liatives, el final de vida i el procés de dol. Un centre que posarà la primera pedra el novembre de 2024.

La llavor d’un projecte amb mirada global

El projecte arrenca des de la Fundació Sant Andreu Salut però compta amb el suport personal i professional de reconegudes personalitats de l’àmbit social i cultural de Catalunya per aconseguir generar el major impacte possible, amb l’objectiu i la voluntat de créixer de forma global.

Les posteriors actuacions de GRANS per combatre l’edatisme aniran adquirint diferents formats amb la voluntat de generar l’impacte més rellevant possible. Entre elles, un projecte pilot a les escoles i universitats (curs 2024-25) sobre com influir en el canvi de mirada mútua entre generacions. GRANS treballa per desenvolupar un projecte d’intervencions intergeneracionals en el qual comptarà amb una fundació universitària i 3 escoles col·laboradores com a socis claus.

GRANS també treballa en una experiència immersiva de gran impacte emocional i comunicatiu per canviar la mirada sobre l’envelliment: l’exposició no només posa de manifest la pròpia mirada edatista (que cal reeducar) sinó que genera debat sobre diversos conceptes sobre l’envelliment i, fins i tot, qüestiona un dels principals fonaments de la vida: la mort. Un projecte que compta com a socis amb CitiLab, Som Experiències i OnionLab.

I per últim, està buscant fórmules per crear llegat dels principals aprenentatges que hem anat adquirint durant la nostra vida.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields