En l’actualitat, moltes persones encara tenen dificultats per imaginar que una residència pot arribar a ser considerada, tant per les persones ateses com per les seves famílies, com una autèntica casa. A la Residència i Centre de Dia Sant Andreu, ens esforcem perquè, amb el pas del temps, totes les persones experimentin aquest sentiment de pertinença, com si estiguessin a casa seva.
Aquesta connexió emocional és possible gràcies a la importància que donem a les històries de vida de cada persona. Comprendre aquestes històries ens ajuda a apropar-nos més a les persones i a oferir una atenció més centrada en les seves necessitats. En el context de les persones grans i dependència, un dels instruments fonamentals que utilitzem és el que anomenem el “llibre de la memòria”.
Aquest llibre, en forma de relat, recull les diferents etapes de la vida de cada persona (infantesa, joventut, maduresa i actualitat) i permet documentar els moments més significatius que han viscut, com el lloc on han viscut, els naixements dels seus fills, el seu casament, i els nets, entre d’altres. Com bé va dir Freud: “Res del que hem viscut al llarg de la nostra vida es perd. Recordar-ho (el que vam ser) és retrobar-nos amb nosaltres mateixos.”
A més, el llibre de la memòria també inclou la rutina diària de la persona (horaris de despertar, àpats, activitats habituals) i les seves preferències (objectes personals que vol tenir a l’habitació, com li agrada que la despertin, moments per a la dutxa, activitats d’oci, hora d’anar a dormir, etc.)
Quan una persona es muda al centre, aquest llibre esdevé essencial. D’una banda, permet als professionals conèixer més a fons la persona que entra a viure amb nosaltres. D’altra banda, serveix com a guia en moments en què la salut de la persona pot impedir-li expressar els seus desitjos i preferències. Així, podem oferir un acompanyament més personalitzat, tenint en compte tot allò que és important per a ella.
Fa uns mesos, vam dur a terme una activitat significativa tant per a les persones ateses com per als professionals, relacionada directament amb les seves històries de vida. Es tracta del projecte de VOLUNTARIAT INTERGENERACIONAL, en col·laboració amb els alumnes d’IFE de la Fundació AMPANS. Hem realitzat cinc sessions d’activitat, on s’han creat espais de conversa entre les persones ateses i els alumnes. Aquestes converses han permès als alumnes recopilar vivències i moments memorables de cada persona, facilitant la creació de les seves caixes de vida. Cada participant ha elaborat una caixa personal, on ha guardat objectes i fotografies importants per a ella.
Com diu Sánchez (2000): “Som allò que recordem i com ho recordem.” Gràcies a recursos i activitats com aquesta, els professionals disposen de tota la informació rellevant per atendre i acompanyar les persones que viuen a casa nostra. Així, podem continuar el seu projecte de vida i fomentar el sentiment de pertinença a la Residència Sant Andreu, “com a casa seva”.
Berta Ponsa, directora de la Residència i Centre de Dia Sant Andreu