Jessica Quinto: “L’estimulació cognitiva i de la memòria promou un envelliment actiu i saludable”

Jessica Quinto és Auxiliar d’Infermera de l’Hospital de Sant Andreu, on tracta persones amb demència. Ens parla de la malaltia degenerativa, de com és la seva feina i de les activitats que poden potenciar l’estimulació cognitiva, en el marc del dia Mundial de l’Alzheimer.

 

  • Per què creu que és important commemorar el dia mundial de l’Alzheimer?

Per informar i conscienciar a la societat sobre la malaltia degenerativa progressiva irreversible i generar un millor coneixement per així sensibilitzar a la població, ja que pot tenir un gran impacte per a les persones que cuiden als seus familiars.

  • Quina diferència hi ha entre una demència i l’Alzheimer? 

Són dos conceptes diferents, tot i que es relacionen. La demència és un conjunt de signes i símptomes causats per un deteriorament progressiu i irreversible de la funció cerebral. L’Alzheimer és un tipus de demència més freqüent que comporta dificultats per recordar, pensar i parlar. Inconvenient per fer les activitats de la vida diària ocasionant alteracions de comportament i pèrdues d’autonomia.

  • L’Alzheimer és hereditari?

No és hereditari en la immensa majoria dels casos, però que un pare o una mare tinguin o hagin tingut la malaltia no perjudica necessàriament que els seus fills la desenvolupin.

  • Per què és important el diagnòstic de l’Alzheimer?

Cal reconèixer-los per identificar els símptomes o manifestacions en els moments més precoços de la malaltia. Per l’impacte de la persona, l’impacte en l’àmbit familiar i social, allò ens permetrà accedir a un tractament i modificar diferents aspectes, estils de vida, i si calgués fer estimulació cognitiva.

  • Hi ha factors de risc que propicien l’Alzheimer? 

Hi ha alguns factors de risc com el colesterol elevat, la hipertensió, la diabetis, la pobra estimulació intel·lectual, el consum exagerat de tabac, d’alcohol, una mala alimentació i altres tòxics.

  • Quina és la seva experiència amb pacients amb Alzheimer?

És molt gratificant poder ajudar i donar el suport que necessiten. Adapto la meva forma de comunicar-me a les diferents etapes d’afectació, cal parlar tranquils de forma relaxada evitant situacions que els puguin confondre. 

  • Què creu que és el més crucial per a fer un bon acompanyament als pacients?

Conèixer la persona de manera individualitzada per fer front a les seves distraccions i acompanyar-la en les necessitats en el seu dia a dia, evitant alhora generar-los major dependència, donant instruccions clares i senzilles, brindant-los confiança i que se sentin acompanyats.

  • Com es detecten els símptomes d’Alzheimer?

El primer símptoma més freqüent és l’oblit, la desorientació en les seves tres esferes, repetició habitual de demandes, agressivitat, manca de memòria, deliris, al·lucinacions, canvis d’humor i conducta.

  • Es pot fer un bon reforç cognitiu?

A través de l’estimulació de les activitats de la vida diària a través de tasques focalitzades en l’estimulació cognitiva i de la memòria, no només es pot aconseguir la millora de les seves capacitats sinó la promoció d’un envelliment actiu i saludable tan essencial en aquest col·lectiu de la societat.

  • Ens vol compartir alguna anècdota o situació en relació amb una persona atesa que tingui Alzheimer? 

Recordo un pacient que feia de professor de balls de saló a un grup de jubilats i els seus records de memòria recent eren nuls. Per això la seva dona ens va compartir fotografies i anècdotes per conèixer una mica més de la seva vida i la seva cançó preferida “La Camisa Negra” dels Juanes. Quan vam tenir l’oportunitat, li vam posar la cançó es va posar a ballar i ens ensenyava els passos i entonava la cançó tal com ho feia en els seus temps, i nosaltres ho fèiem amb ell, ensenyant-nos pas a pas els girs i marxes, en aquells moments millorava la capacitat de comunicació no verbal quant a l’expressió de records idees i sentiments.

 

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields