Maltractaments contra persones grans: una de les formes de violència més ocultes

Avui, 15 de juny, és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans. Segons un informe de l’OMS de l’any 2018, una de cada sis persones grans pateixen algun tipus de maltractament a tot el món, però només 1 de 24 casos es denuncien. Els maltractaments a les persones grans afecten majoritàriament a les dones, en el 78,3 % dels casos i la mitjana d’edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys, també segons dades de l’OMS.

Una forma de violència silenciada

Berta Ponsa, treballadora social de la Residència Sant Andreu, intenta posar una mica de llum sobre aquest tema, del qual avui encara es parla ben poc. I és que es tracta d’una de les formes de violència més oculta, la més silenciada, la menys estudiada i, per tant, la més desconeguda, detectada i tractada. Ponsa argumenta que el silenci de les víctimes pot estar causat per diversos motius: “pot ser que la persona rebi maltractaments per part del seu entorn més immediat, amb la qual cosa, possiblement tindrà por de denunciar-ho. També pot ser que tingui por de les conseqüències que pot tenir explicar la seva situació i, fins i tot, hi ha molts casos que queden silenciats per l’aïllament en el qual viu la persona o el deteriorament cognitiu que pateix”.  Els casos que surten actualment a la llum solen ser greus.

Ponsa recorda que el maltractament cap a gent gran es pot produir de moltes formes: físic, psicològic o emocional, sexual, econòmic, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

SAS presta allotjament urgent a persones grans maltractades

Recordem que fa dues setmanes, Sant Andreu Salut va signar la renovació del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages per la prestació d’un recurs d’allotjament urgent en compliment del ‘Protocol d’actuació coordinada contra els maltractaments a la gent gran de Manresa i comarca del Bages’.

L’objecte de la col·laboració es concreta en prestar allotjament urgent, un màxim de 96 hores, per les víctimes de maltractaments majors de 60 anys en situació de risc immediat d’aquests municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials: Artés, Avinyó, Aguilar de Segarra, Balsareny, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, Castellbell i el Vilar, Callús, Cardona, Sant Vicenç de Castellet, Sallent, El Pont de Vilomara i R., Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Navarcles, Navàs, Gaià, Marganell, Sant Salvador de Guardiola, Monistrol de Montserrat, Sant Joan de Vilatorrada, Mura, Talamanca, Fonollosa, Rajadell, Súria, Sant Mateu de Bages i Sant Feliu Sasserra.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields