Sant Andreu Salut treballa l’Estimulació Basal en l’Àmbit d’Atenció a la Dependència

Sant Andreu Salut impulsem la formació en Estimulació Basal des del 2021 i aquests darrers mesos hem iniciat un grup de treball per part de l’Àmbit d’Atenció a la Dependència.

El grup de treball se centra en un programa formatiu pels professionals que ajudarà en la implantació de l’estimulació basal i a un millor acompanyament a les persones ateses.

L’equip està format per diferents professionals referents de cada equipament i liderat amb les professionals expertes i amb llarga trajectòria en la temàtica: la Montse Alberch, fisioterapeuta a la Residència de Castellgalí; i la Queralt Pérez, terapeuta ocupacional de la Residència de Navarcles. El projecte es treballa conjuntament coliderat amb la Dolors Fitó, directora de l’Àmbit d’Atenció a la Dependència.

Sobre l’Estimulació Basal

El terme “BASALE” té el seu origen en les percepcions intrauterines bàsiques. Per a molts aquest és l’aspecte més conegut de Basale Stimulation: la percepció somàtica, vibratòria i vestibular i la hipòtesi del desenvolupament perceptiu vinculada a aquestes tres àrees: si una persona sobreviu un embaràs, malgrat les lesions que pugui tenir, es dona per suposat que disposa d’unes capacitats bàsiques d’intercanvi i orientació amb l’entorn, és a dir, disposa de possibilitats d’intercanvi somàtic, vibratori i vestibular.

Els principis de l’estimulació basal i que prevalem també a Sant Andreu Salut que mouen la nostra actuació i el nostre acompanyament són:

  • Mantenir la vida i vivenciar el desenvolupament
  • Sentir la pròpia vida
  • Experimentar seguretat i construir la confiança
  • Desenvolupar el ritme
  • Donar forma a la pròpia vida
  • Vivenciar l’entorn
  • Establir relacions i donar forma a la trobada amb l’altre
  • Donar sentit i significació
  • Viure l’autonomia i la responsabilitat
  • Descobrir el món i desenvolupar-s’hi

 

QUÈ NO ÉS BASALE STIMULATION®?

– No és una teràpia, ja que no hi ha res que calgui “curar”. Només hi ha persones que necessiten un suport en el seu desenvolupament.

– No és un mètode de tractament on s’apliquen diferents tècniques en funció del

“problema” a tractar. La individualitat amb tot el que aquesta comporta fa impossible

l’existència de “receptes basals” que serveixin per a tothom. No hi ha programes

estàndard en Basale Stimulation.

– No és un mètode d’estimulació multisensorial, sinó que va més enllà, proposant

ofertes significatives per la persona mitjançant un diàleg basat en la proximitat corporal, l’escolta i, per tant, l’intercanvi amb l’altre. Aquest plantejament fa que les sales d’estimulació sensorial siguin en Basale Stimulation, prescindibles.

– No és un concepte de “relaxació i benestar”. Aquesta no és la finalitat en si, sinó l’estructuració del “jo corporal” vivències agradables amb el cos, que facilitin l’obertura a l’entorn material i social.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields