Es preveu que l’any 2030, el 25% de la població catalana tingui més de 65 anys, xifra que augmentarà a un 33% l’any 2060 (2,6 milions de persones, 700.000 de les quals amb més de 85 anys). A Manresa i el Bages, l’envelliment és superior a la mitjana catalana, fet que accentua els reptes sociosanitaris.
L’augment de la cronicitat fa que es dupliqui, d’aquí al 2035, el nombre de persones amb quatre o més malalties cròniques. Les persones fràgils (18% dels majors de 65 anys) i aquelles amb malaltia avançada crònica (5% de la població) concentren el 50% de la despesa sanitària, principalment per hospitalitzacions i medicació.
Cada cop més persones grans amb dependència viuran a casa, i seran els familiars els que assumiran el rol de cuidadors/es. Per això, cal formar i donar suport emocional i pràctic als cuidadors, aprofitant el coneixement de persones que ja han viscut aquesta experiència, en un model de col·laboració intergeneracional.
Moltes persones grans sense xarxa familiar efectiva pateixen soledat no desitjada. A més, els familiars que cuiden les persones ateses també necessiten suport. Per això, es fa necessari un grup de voluntariat format que pugui acompanyar i donar suport emocional tant a les persones ateses com als seus familiars.
Davant aquesta realitat, SAS impulsarà una formació especialitzada per a les persones cuidadores de persones amb malaltia crònica avançada, amb l’objectiu de reforçar el seu acompanyament emocional i pràctic, millorant el benestar de les persones ateses i la salut dels propis cuidadors. Aquesta iniciativa reforça el compromís de Sant Andreu Salut amb una atenció integral, humana i de qualitat. Disposareu de més informació aviat.