Què són les cures pal·liatives i com són d’importants pels pacients al final de la vida

Aquest dissabte dia 10 d’octubre és el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra el segon dissabte del mes d’octubre. Repassem, avui, què són les cures pal·liatives i com són d’importants pels pacients al final de la vida. També expliquem quines persones reben cures pal·liatives i què les diferencia d’altres tractaments o atencions cap al malalt. El doctor Cristòfol Ortega, director mèdic de l’Hospital Sant Andreu de Manresa, ens ho explica en 6 punts.

Què són les cures pal·liatives?

Les cures pal·liatives són una disciplina que tracta els pacients i les seves famílies que es troben en una situació de malaltia avançada en què no hi ha possibilitats de tractament específic. Solen ser processos en què apareixen múltiples complicacions, no únicament físiques sinó també emocionals i socials, amb l’objectiu d’aconseguir benestar i qualitat de vida.

 

Qui rep les cures pal·liatives?

Persones amb càncer o amb malalties cròniques, com ara les insuficiències d’òrgan, amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA), esclerosi múltiple, demències o Parkinson avançat. Qualsevol persona que es trobi en una circumstància de malaltia avançada pot accedir a les cures pal·liatives.

 

Com s’ofereixen les cures pal·liatives?

Es cuida la persona procurant que tinguin els símptomes ben controlats. Si són pacients que tenen dolor, controlar bé el dolor; si són pacients que tenen dipsnea o ofec, controlar aquest ofec; o els vòmits. Primer controlar físicament i, en segon lloc, tenir una bona informació i comunicació. Els professionals sanitaris estan formats per fer front i adaptar-se a les necessitats concretes de cada pacient i moment.

 

Què diferencia una unitat de pal·liatius de la resta d’unitats?

Els objectius d’una unitat de pal·liatius són diferents. Com que no es pot curar el pacient, es vetlla molt pel control simptomàtic, s’aporta tota la informació necessària i es dona suport emocional. Aquesta és la diferència. 

 

Qui forma la Unitat de Cures Pal·liatives de Sant Andreu Salut?

Dins l’equip de cures pal·liatives hi ha un metge responsable, tots els metges de guàrdia, tres infermeres (una per cada torn) i dos auxiliars per cada torn. A més a més, comptem amb la psicòloga, la terapeuta ocupacional, la fisioterapeuta i el suport espiritual, que és molt important en aquests pacients, sobretot perquè als moments finals puguin explicar els seus desitjos i creences.

 

Què és el PADES?

El PADES Programa d’atenció domiciliària – Equip de suport és un equip especialitzat en cures pal·liatives que dona suport sanitari i social a l’atenció primària, fa seguiment dels pacients amb malaltia avançada greu en situacions de complexitat i dels pacients terminals, oncològics i no oncològics complexes que es troben a casa seva. El PADES Bages està format per professionals de l’Hospital de Sant Andreu i de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya central.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Required)" indicates required fields