El projecte Bages Ciència Ciutadana, impulsat per UManresa – Fundació Universitària del Bages i la Fundació Sant Andreu Salut amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, ha conclòs la seva tercera edició amb un missatge clar: cal reforçar el suport a les persones cuidadores i millorar la coordinació dels serveis socials i sanitaris per afrontar els reptes que planteja l’Alzheimer.
En aquesta edició, 60 persones —entre elles persones diagnosticades, familiars, professionals i membres de la comunitat— han participat en les diferents fases del procés. Les sessions s’han celebrat a Manresa i Navarcles, amb l’objectiu de co-crear propostes per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia i els seus entorns.
Els resultats s’han presentat a la Sala Gòtica de l’Hospital de Sant Andreu, en un acte que ha reunit una vintena de persones. Entre les principals conclusions hi ha la necessitat de crear una finestreta única d’informació i suport, simplificar els tràmits de la llei de dependència, desplegar punts d’atenció en zones rurals i combinar suports presencials i digitals. També es proposa incrementar els espais de suport emocional per a les persones cuidadores, establir professionals referents per a cada família, i redissenyar l’atenció domiciliària amb un enfocament més proactiu i centrat en la persona.
El projecte també ha destacat la importància de les campanyes de sensibilització comunitària i la formació específica per a familiars i professionals, així com el reconeixement actiu de les entitats de suport i les associacions de familiars.
Una experiència participativa per impulsar el canvi
La metodologia de Ciència Ciutadana ha permès escoltar i integrar les veus de tots els agents implicats. El procés s’ha estructurat en tres etapes: una fase inicial d’escolta i co-disseny, una segona fase de co-creació basada en experiències reals, i una tercera fase d’empoderament, amb la formulació de propostes concretes que ja s’estan compartint amb entitats del territori per inspirar noves polítiques i iniciatives.
Des de Sant Andreu Salut, han participat activament Sílvia Graell, Dolors Fitó, Cristina Plaza i Andreu Quintana.
Amb aquesta iniciativa, Sant Andreu Salut i UManresa refermen el seu compromís amb la innovació social i la millora de l’atenció a les persones amb Alzheimer i els seus entorns.