Els àpats han estat moments de felicitat a les residències durant la covid-19

SER Catalunya ha entrevistat aquest dissabte, al programa Tot és comèdia, el cap de cuina de Sant Andreu Salut, David Ballesteros Novas, Maria Santasusagna Ginesta, de 95 anys i que viu a la Residència Sant Andreu de Manresa des del desembre. El programa també ha parlat amb Berta Ponsa, treballadora social de la Residència Sant Andreu, i Elena Roura, doctora en dietètica i responsable d’hàbits alimentaris de la Fundació Alicia. El tema de la secció ha estat l’alimentació de les persones grans en temps de pandèmia.
Una de les conclusions és que els àpats a les residències s’han convertit en verdaders “moments de felicitat” durant la pandèmia. Tal com ha recordat Berta Ponsa, “hi va haver un moment en què no hi havia visites i les persones feien vida dins les habitacions, i, per tant, el moment de menjar es convertia en un gran plaer”.

Àpats estrella: pasta, arrossos i plats freds

El cuiner David Ballesteros ha remarcat que la cuina que es fa a una residència no és tan diferent de la d’un restaurant. De fet, assenyala que el que canvia més: “és el volum de comensals: no és el mateix cuinar per unes desenes de persones que per 200”. Ballesteros ha recordat que a Sant Andreu Salut “tots els àpats són cuinats el mateix dia“. Els plats estrella són “la pasta, els arrossos o els plats freds, com les amanides de llenties. El cap de cuina també ha recordat que Sant Andreu té en marxa la iniciativa ‘Vostè tria’, per la qual les persones que viuen a les residències poden escollir primer, segon i postres.

Maria Santasusagna, cardonina de 95 anys que viu a la Residència Sant Andreu, comenta que els plats que més li agraden són “arrossos i fideus”. Santasusagna, que havia estat cambrera i cuinera, gaudeix molt del menjar i explica que el seu nebot li porta fruita de l’hort. “Sovint em porta figues, cireres, peres…”. Actualment a la Residència Sant Andreu ja fan els àpats al menjador amb totes les mesures de seguretat.

Que l’alimentació no només siguin nutrients

La doctora Elena Roura ha posat de relleu la importància de l’alimentació. Ha recordat que és un acte que “va més enllà de la nutrició”. En aquest sentit, ha recordat que Sant Andreu Salut “aborda el tema de l’alimentació amb sensibilitat”. Comenta que s’hi busca la personalització, fent que els àpats siguin nutricionalment perfectes i que siguin un gust pels sentits.

Gastronomia triturada: atractiva i saborosa

Roura ha parlat també de l’alimentació de les persones grans amb problemes de masticació. Ha ressatat que no s’han d’alimentar únicament de purés de verdura o carn, sinó que s’han de poder oferir els mateixos plats modificant-ne únicament la textura. Assenyala que “cal saber adaptar els plats perquè siguin atractius i saborosos. Així ens assegurem que les persones d’aquest perfil, amb risc de desnutrició, estiguin ben nodrides”.

Tot és comèdia és el magazine de cultura del cap de setmana de la Cadena SER a Catalunya dirigit per Rosa Badia. La secció dedicada a la gastronomia és conduïda per Carlos G. Cano.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields