La Residència Mont Blanc i Sant Andreu Salut fan efectiva la unió de les seves fundacions

La Residència Mont Blanc i Sant Andreu Salut han signat aquest dilluns la fusió de les seves fundacions. Després que el passat febrer representants d’ambdues institucions aprovessin un memoràndum d’entesa, aquest juny ha culminat la fusió, amb la signatura de la constitució del nou patronat.

S’ha aprovat la fusió d’ambdues fundacions amb efectes des del dia 30 de juny de 2020. A partir d’aquest moment, s’inicia la tramitació davant el Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya, per tal que validi la fusió de fundacions. Manel Valls, director general de Sant Andreu Salut, i Joan Maria Estany, president de la fundació IBAM (que és l’entitat que gestiona la Residència Mont Blanc i la que efectivament es fusionarà amb la de Sant Andreu Salut) han signat l’acord.

L’acte, celebrat al Centre de Dia de la Residència Sant Andreu de Manresa, ha comptat amb representants dels patronats de les dues institucions, així com de l’alcalde de Manresa i actual president de la Fundació Sant Andreu Salut, Valentí Junyent. També hi ha sigut el proper alcalde de la ciutat i proper president de Sant Andreu Salut, Marc Aloy. Manel Valls ha donat la benvinguda i, seguidament, ha iniciat la reunió dels dos patronats. Han intervingut Joan Maria Estany, Valentí Junyent i Marc Aloy.

Un nou patronat

Completada la fusió, les persones que integren el nou patronat són Miquel Blanch Ferrarons, Sebastià Catllà Calvet, Josep Camprubí Casas, M. Àngels Clotet Miró, Francesc Domènech Bartra, Joan M. Estany Altarriba, Mariona Homs Alsina, Valentí Junyent Torras, Valentí Martínez Espinosa, Manel Peiró Posadas, Francesc Santasusana Riera i Mercè Tarragó Costa. Les fundacions agraeixen la generositat dels patrons que voluntàriament han cessat dels seus càrrecs per permetre que es constitueixi un únic patronat.

Si la fusió de Sant Andreu Salut i Mont Blanc, dues entitats sense ànim de lucre i que comparteixen missió, valors, arrelament i model d’atenció centrada en la persona (ACP), ja es va veure com una gran oportunitat el febrer, avui, després de la Covid-19, s’ha evidenciat que és la millor decisió. La unió no comportarà cap ajustament, ni cap modificació en els respectius projectes de futur, ni tampoc provocarà que hi hagi un canvi de denominació de cap dels equipaments.

La fundació resultant sumarà prop de 500 professionals i gestionarà més de 580 places, 355 de les quals residencials. Als 16 milions d’euros de pressupost anual de Sant Andreu Salut s’hi sumen els més de 2 milions procedents de Mont Blanc, i conjuntament acumulen un patrimoni net proper als 18 milions. En el seu conjunt, i sense comptar el futur edifici amb els pisos residencials, els equipaments sumen més de 23.500 metres quadrats de superfície.

Una unió que enforteix les dues parts

Les xifres no són tan importants com l’escenari que creen Sant Andreu i Mont Blanc, obertes a sumar altres entitats del sector que vulguin compartir camí de futur. Davant de la tendència marcada per les concentracions de grans corporacions empresarials i la irrupció de nous inversors en el sector, serà important que les entitats sense ànim de lucre del territori trobin la seva forma conjunta de sumar coneixement i recursos. D’aquesta manera seguiran avançant i innovant, amb la finalitat d’adaptar-se a les necessitats de les persones grans de territori.

Dues institucions destinades a entendre’s

Sant Andreu Salut i la Residència Mont Blanc sempre han estat molt a prop físicament, però també són molt propers en missió, valors i filosofia de treball. Comparteixen models d’atenció centrada en la persona (ACP) en l’àmbit de la dependència, així com un fort arrelament a la ciutat i un compromís social i cultural amb la comarca.

La Residència Mont Blanc, formalment gestionada per la Fundació IBAM, va néixer l’any 1985 i aquest 2020 ha superat els 70 professionals i els 2 milions d’euros de pressupost. Disposa de 90 places residencials (60 de les quals en habitacions individuals) i 20 de centre de dia i té el segell europeu d’excel·lència en gestió EFQM 300+.

La història de Sant Andreu Salut arrenca amb la fundació de l’Hospital de Sant Andreu (1260), el segon més antic de Catalunya. Té un pressupost anual de més de 16 milions d’euros i disposa d’una plantilla de més de 400 professionals. Entre la seva pròpia Residència Sant Andreu i les dues que gestiona actualment (Sant Vicenç de Castellet i Callús), gestiona 265 places residencials, a més de les 212 d’assistència en l’àmbit sociosanitari (a l’Hospital Sant Andreu).

La fusió ha de posar en valor, encara més, el paper de les fundacions com a defensores de la qualitat d’atenció a les persones i de la gestió per sobre dels rendiments econòmics. També ha de reforçar el seu compromís amb el territori pel fet de ser entitats de l’àmbit local, així com l’alta especialització en l’activitat, ja que es tracta de fundacions únicament dedicades a l’atenció a les persones.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt
Search

Descarregar la memòria

Omple el formulari i t’enviarem la memòria de Sant Andreu Salut

"(Obligatori)" indicates required fields