Sant Andreu Salut ha apostat sempre per la musicoteràpia com una forma d’acompanyament altament efectiva per a persones que viuen un procés de demència. Diversos estudis científics en confirmen la seva eficàcia. I de la mà de SINGULAR Música i Alzheimer, un servei especialitzat, hem desplegat un programa de musicoteràpia a les Residències Sant Andreu (Manresa) i Sant Sadurní (Callús).
La musicoteràpia, duta a terme per un professional, fa ús de la música i els seus elements, mitjançant tècniques i protocols específics, amb la finalitat de millorar el benestar integral de la persona.
Beneficis en persones amb demència
En el cas de l’Alzheimer i altres patologies que cursen en demències, la musicoteràpia s’utilitza per reforçar aspectes cognitius i físics, quan la persona encara els preserva, i millorar el seu estat psicoemocional quan apareixen, en fases inicials i moderades, alguns símptomes com l’apatia, la depressió o l’ansietat.
A mesura que la malaltia progressa, el llenguatge ja no és una via de comunicació i les necessitats conseqüentment canvien, la musicoteràpia desplega amb força els seus efectes per ajudar la persona a recuperar la seva identitat i que es pugui relacionar amb el seu entorn immediat. Es fa a través de música vinculada a les seves vivències vitals i amb tècniques que li permetin expressar les seves emocions i sentiments i promoguin el contacte amb l’equip de professionals, la seva família i altres persones ateses.
Reduir l’ansietat que produeix la desorientació i afavorir la comunicació són objectius que igualment es persegueixen a través de tècniques musicoterapèutiques al llarg de tota la malaltia.
Com són els programes de musicoteràpia
Un programa de musicoteràpia és un procés que comença amb el coneixement de les necessitats i preferències de cada una de les persones que hi participen, sigui en un grup o individualment. Aquest punt és bàsic quan s’aborda l’acompanyament sota la mirada del model d’Atenció Centrada en la Persona, per tal de poder orientar estratègies i metodologies als objectius que donin resposta a aquestes necessitats.
A partir d’aquí es decideix si l’acompanyament serà individual o grupal i en el segon cas, qui participarà en cada grup. Aquesta també és una decisió important, que es fa en funció de les afinitats o relacions que hi hagi entre els possibles integrants del grup.